خواص درمانی خوراکی ها

معرفی خواص گیاهان

خواص درمانی خوراکی ها

معرفی خواص گیاهان

اسم من ((انجیر)) است !

به این همه ادعا که دارم خرده نگیرید، همه اش بى چون و چراست .
از انواع ویتامین سرشارم .
مزاج را لینت مى دهم .
درمان صد در صد دمل هاى چرکینم .
شیرابه مرا به ریشه دندان بمالید تا از درد آن آسوده شوید.
همین شرابه من ، گوشت را قابل پخت مى کند و هزار خاصیت دیگر که در من نهفته است .
نام من انجیر است ، انجیل هم مى گویند. بزرگترین افتخار من این است که خداوند در قرآن مجید به جان من قسم خورده است . تنها یک میوه خوشمزه و لذیذ نیستم ، بلکه غذاى نرم و لطیف و دارویى سودمند و بى ضرر مى باشم . قدرت غذایى من بیش از سایر میوه ها و خواص دوایى من بیش از تصور است . من از قدیم در جنگلهاى آفریقا، آسیا و آمریکا به عمل مى آمدم . زادگاه مخصوصى ندارم و در جنگل هاى شمال و جنوب ایران هم وجود داشته ام من انواع و اقسام ریز و درشت ، بى دانه ، زرد و قرمز و صورتى و بنفش دارم . یک نوع ریز من در تهران به نام انجیر شیرازى است . در گذشته انواع سفید مرا غذا و نوع بنفش مرا دوا مى دانستند ولى من این تقسیم را قبول ندارم ، بلکه مدعى هستم که در هر رنگ و شکل بستانى ، کوهى و بیابانى ، خوراک اشخاص سالم و درمان افراد بیمار مى باشم . من انواع زودرس و دیررس دارم . در جاهاى سردسیر دیرتر و اگر خیلى سرد باشد، اصلا نمى رسم و میوه ام در آنجا تا رسیدن زمستان کال مى ماند و مردم این میوه هاى نارس را دیوانجیر نام گذاشته اند، خوردن دیو انجیر به علت داشتن شیرابه فراوان نامرغوب و خطرناک است .
من به مقدار فراوان داراى ویتامین هاى آ - ب - ث و مواد معدنى مثل آهن - برم - منگنز - آهک و گوگرد مى باشم و کمى هم آرسنیک دارم ، و نیز داراى مواد چربى - سفیده اى و از همه ى بیشتر مواد قندى در من است .
اگر میوه مرا پس از چیدن در روى سبد یا پارچه سوراخ ‌دار در برابر تابش ‍ آفتاب قرار دهند، قند من زیادتر شده ، میزان آن به سى تا چهل درصد مى رسد. من در تابستان داخل تره بار در دکان میوه فروشى و در زمستان در ردیف خشکبار در دکان آجیل فروشى ها عرضه مى شوم ، و در تمام اعضاى مختلف درخت من ، یک شیرابه سفید رنگ جریان دارد که مشخصات آنرا خواهم گفت . من یک میوه سهل الهضم هستم ، اگر مرا قبل از غذا بخورید، مجارى دستگاه گوارش را باز و اشتها را تحریک و محیط را براى هضم و دفع غذا آماده میسازم و سبب تخلیه کامل شکم خواهم شد.
در داروخانه ها شربت من با روغن بادام شیرین که جهت لینت به اطفال مى دهند رقیب شده است . مربا و کمپوت من بهترین غذا براى مبتلایان به یبوست است . از جوشاندن میوه من ، در شیر شربتى بدست مى آید که نرم کننده سینه و معده بوده ، مضمضه آن لثه ها را محکم و غرغره اش سینه و گلو را نرم و دردهاى کهنه آنها را شفا مى بخشد. کسانى که از لاغرى رنج مى برند و مى خواهند کمى چاق شوند، غذایى بهتر از من پیدا نخواهند کرد. مخصوصا اگر چهل روز ناشتا مرا با کمى انیسون تناول نمایند. با اینکه قند فراوان دارم ، معذلک کسى را بیش از حد مناسب چاق نمى کنم و میوه تازه من خنک محسوب مى شود، حرارت و تشنگى را تسکین مى دهم ، عرق را زیاد مى کنم و سموم و چربى را با عرق بیرون مى آورم ، و همین امر در گذشته این شبهه را ایجاد کرده بود که من شپش را در بدن زیاد مى کنم ، در صورتى که زیاد شدن این جانور گناه من نبود، بلکه خروج چربى و سموم چرک بدن را زیاد مى کرد، و محیط مناسبى براى رشد شپش بود، من کبد را تقویت مى کنم ، ورم طحال را فرو مى نشانم ، خوردن من با گردو مقاومت بدن را در برابر سموم بالا مى برد. خوردن من با پسته و بادام جهت تقویت نیروى حافظه و قدرت تعقل و تفکر سودبخش است ، اگر میوه خشک مرا بو داده و بکوبید گردى بدست مى آید که به نام قهوه انجیر معروف است و براى سیاه سرفه - ذات الریه و سینه دردهاى کهنه مفید مى باشد، و خشونت قصبة الریه را از بین مى برد.
وجود گوگرد در من باعث زیاد شدن مو شده ، از ریزش آن جلوگیرى مى نماید. با من شربت ، ژله و مارمالاد درست کنید و در زمستان براى گرم شدن و جلوگیرى از سرماخوردگى میل نمایید. میوه من با مغز گردو محرک شهوت است و ضماد من با زاج جهت زخمهاى آبکى و با بوره جهت بثورات جلدى و گنده تاول زیاد تجویز مى شود.
خواص بهى بخش من منحصر به میوه من نیست ، جوشانده شاخه هاى من مبتلایان به استسقاء و پوست تازه آن ، براى مبتلایان به اسهال خونى و شکم روش تجویز شده است .
شیرابه اى که در تمام اعضاى درخت من و دیوانجیر وجود دارد، مسهل قوى و خطرناک است .
من بوى بد دهان را از بین میبرم ، و سوخته میوه من با روغن خضابى است که موهاى سفید را مشکى مى نماید.
اگر میوه ما سوزانده با کمى گلیسرین مخلوط کنید، و دندان هاى خود را با آن بشویید، آنها را سفید و محکم مى نماید. ضماد گرم میوه من با آرد جو مسکن درد عضلات است . دمل ها و کورک ها را باز مى کند. ضماد میوه من با روغن زیتون یا موم جهت معالجه ترکیدن پوست که در اثر سرما ایجاد شده است . مفید مى باشد. حمول من با عسل ، زخم و جراحات را از بین میبرد، و از ترشح و خونریزى جلوگیرى مى نماید، مشروط بر اینکه با رعایت اصول بهداشت و فنون داروسازى باشد. میوه من مخلوط با خرما، کشمش ، و عناب به چهار میوه سینه نرم کن معروف است . دانه هاى میوه من معده و رودهها را جارو مى کند و فضولات را با خود دفع مى کند براى جلوگیرى از باردار شدن ، غذاشناسان آمریکا گیاهى به نام : ((مى - پى - کو - تاتا)) را معرفى کردند که در کلمبیا به عمل مى آید، و نتایج خوب داده است ، در ایران هم گیاه هایى که داراى هورمون گیاهى استروژن باشند، فراوان است و به تدریج خود را معرفى خواهند کرد.
شیرابه من شیر را منعقد مى کند، و آنرا تبدیل به نوعى پنیر مى نماید که فوق العاده زود هضم است . این شیرابه بلغم و لیزابه هاى معده و روده ها را نیز منعقد کرده ، و به دفع آنها کمک مى کند. مالیدن آن میخچه - زگیل و خال گوشتى و آثار جلدى را از بین مى برد، سابقا سرمه آن جهت جلوگیرى از آبریزش چشم زیاد تجویز مى شد.
اگر کمى از این شیرابه را به پنبه زده و در بن دندان یا حفره دندان کرم خورده بگذارید، درد آن فورا ساکت مى شود. اگر دندان پزشکان از این شیرابه جهت کشتن عصب دندان استفاده کنند نتیجه اى بهتر و زودتر خواهند گرفت . این شیرابه داراى آنزیمى است شبیه لوزالمعده که به هضم غذا و گوشت کمک فراوان مى کند. اگر گوشت سخت و ناپز دارید، مختصرى از این شیرابه به آن بزنید و یا یک میوه کال مرا در دیگ غذا بیندازید، بزودى پخته خواهد شد. اگر یکدانه میوه کال مرا در دیگ حلیم بیندازید، گوشت و گندم آن نرم و حل شده و بخوبى مهرا مى گردند حبوبات ناپز هم به این وسیله نرم و زود پز خواهند شد. حال که خواص مختلف شیرابه مرا دانستید، بد نیست بدانید در خواص آن نوشته اند، جامدات را آب مى کند و مایعات را منجمد مى سازد.
شلکا انجیر یا جمیز - در کتاب هاى گیاه شناسى به میوه اى اشاره شده است که به فارسى شلکا انجیز و در کتب پزشکى جمیز نام دارد. اعراب به آن تین الاحمق یعنى انجیر احمق لقب داده اند، در کتب دارویى فرنگى نامش ‍ انجیر اسپانیا و بارى بارى مى باشد، این میوه که جهت اسهال و اسهال خونى مصرف فراوان دارد، از خانواده ما نیست و از دسته کاکتوس ها مى باشد.

غدیر

اسم من انار است !

میوه بهشتى هستم ، و یک دنیا خاصیت دارم .
زادگاهم ایران است .
بهترین موقع خوردن من صبح زود است .
رب من ، غم و غصه را از دل مى برد.
شیرین مرا، براى رفع سینه درد و سرفه میل کنید...
اسم من انار است ، و گاهى نار مى گویند. از من در قرآن مجید تعریف شده است . زادگاه اولیه من ایران مى باشد، ولى امروزه در بسیارى از کشورها کاشته مى شوم . طعم من گاهى ترش ، گاهى شیرین و گاهى ملس است . در اثر تربیت یک نوع انار بى هسته وجود دارد که پوست مغز و دانه هاى آن نرم و لطیف مى باشد. نوع شیرین من براى سینه و ریه نافع است ، ولى نوع ترش ‍ ما سینه را خشک مى کند، و براى مبتلایان به درد سینه و سرفه خوب نیست ، براى آنهایى که جگرشان گرم است ، هیچ میوه اى مناسب تر از نوع ترش ما نیست . مواد غذایى در ما کم است ، ولى تا بخواهید سرشار از ویتامین هاى آ - ب - ث و ئى هستیم و به قدرى آهن و فلزات مفید دیگر داریم که هضم ما را سنگین کرده ، و کمى نفاخ به نظر مى رسیم ، ولى این سنگینى و نفخ از نوع سایر میوهها نیست ، و به زودى پراکنده مى شود و یکى دیگر از مشخصات ما این است که آب ما سنگین تر از خوردن دانه هاى ما با هسته است ، چون مغز هسته ى دانه هاى ما خود کمى پائین است ، و پوست سخت آن روده ها را جارو مى کند، آب میوه ى من داراى قند - تانن و یک ماده ى مفید به نام کره ماناتین است که از دوستان کبد بوده ، و آن را پاک و در نتیجه رنگ رخساره را باز مى نماید، من به علت داشتن ویتامین هاى آ به رشد اطفال کمک مى کنم . به علت داشتن انواع ویتامین ((ب (( اعصاب را تقویت کرده ، آنها را محکم و شک و دودلى را از بین مى برم ، به علت داشتن ویتامین ب 6 ضد استفراغ بوده ، و درمان ویار زنان باردار هستم .
اگر خانمى هنگام آبستنى از من ، یا رب من زیاد بخورد، بزرگترین خدمت را به فرزند آینده خود کرده است ، زیرا من علاوه بر جلوگیرى از ویار و تقویت مادر و فرزند، به رشد آینده طفل هم کمک خواهم نمود. من به علت داشتن آهن و ویتامین هاى لازم ، خون ساز بوده و آن را اصلاح مى نمایم .
بهترین موقع خوردن من صبح ناشتا است . در موقع خوردن به من گلپر بزنید علاوه بر بوى مطبوع به هضم من هم کمک خواهد کرد.
من پیشاب را زیاد مى کنم ، غرایز جنسى را تقویت مى نمایم ، و درمان اسهال هم هستم . دانه هاى میوه ى جنگلى من که به ناردان معروف است ، در معالجه ى اسهال شهرت فراوان دارد. این دانه ها را در آب بجوشانید، و صاف کنید، و آب آن را نوش کنید تا اسهال بند آید و همچنین مى توانید کمى ناردان را با هم وزنش برنج و جو پوست کنده مخلوط کرده ، در آب بجوشانید و پس از صاف کردن تنقیه کنید و اثر آن را در معالجه اسهال ببینید. این دستور براى معالجه زخم معده و ورم روده ، نتایج عالى داده است .
رب من بهترین چاشنى براى فسنجان و خورش بامیه - آش انار و خوراک هاى دیگر است ، و به علت داشتن تانن و آهن ، رنگ آن ها را سیاه مى کند.
اگر این رب را با عسل مخلوط کنید، براى معالجه زخم بینى و بثورات جلدى مصرف آن از خارج مفید است .
خوردن آب میوه شیرین من با شکر و نشاسته براى معالجه سینه درد و سرفه توصیه شده است و مرا در موقع یرقان نیز تجویز کرده اند، و براى اصلاح سپرزنیز سودبخش مى باشم .
نگاه به دل پر خون من نکنید، تمام قسمت هاى درخت من مفیدند. پوست میوه - پوست ساقه و پوست ریشه من مصارف صنعتى و درمانى دارند و از گل من هم مى توان استفاده کرد.
پوست میوه ى من در رنگرزى و چرم سازى از قدیم به کار مى رفت ، و بهترین قالى هاى ایران را با آن رنگ مى کردند.
مضمضمه و نگاهداشتن آب میوه ى ترش من در دهان ، برفک و جوش هاى دهان را پاک مى کند و لثه را محکم مى نماید. میوه ى ترش من براى مبتلایان به زخم معده و روده خوب نیست و براى سرد مزاجان زیان بخش است ، و جاذبه ى کبد را کم مى کند، ولى در عوض میوه هاى شیرین و ملس من ، صفرا بر بوده و معده و کبد را تقویت کرده ، و درمان تب هاى صفراوى و یرقان و امراض جلدى است .
پوست ساقه و ریشه من داراى بیست و دو درصد تانن است ، و به علاوه از آن در صنعت داروسازى ، چهار ماده شیمیایى مى گیرند که همگى ضد کرم کدو مى باشد. شما مى توانید براى معالجه کرم کدو از پوست ، ریشه یا ساقه من مستقیما استفاده کنید، و به این منظور باید شصت گرم پوست ریشه ى تازه یا گرد خشک آن را گرفته ، شش ساعت در آب خیس نمایید (مقدار آب 750 گرم ) بعد آن را بجوشانید تا حجم آن تقریبا نیم لیتر شود، پس از صاف کردن ، آن را سه قسمت کندى و هر قسمت را به فاصله یک ساعت و نیم میل نمایید و پس از دو ساعت یک مسهل بخورید، و منتظر دفع کرم کدو باشید. مقدار مصرف براى اطفال یک ششم تا یک سوم میزان بالا مى باشد. ضمادى که با پختن پوست و هسته من تهیه نمایید، براى امراض جلدى مخصوصا اگزما مفید است و خارش از بین مى برد.
رب من جهت رفع خمارى مفید بوده ، و غم و غصه را تسکین مى دهد.
ناردان قابض تر از دانه هاى ما بوده ، جوشانده ى آن جهت محکم شدن لثه نافع تر است . جوشانده گل ما نیز جهت پیوره و خونریزى لثه تجویز شده است و سایر خواص آن مثل گلنار فارسى است که بعدا خود را معرفى خواهد کرد.