اسم من انار است !
میوه بهشتى هستم ، و یک دنیا خاصیت دارم .
زادگاهم ایران است .
بهترین موقع خوردن من صبح زود است .
رب من ، غم و غصه را از دل مى برد.
شیرین مرا، براى رفع سینه درد و سرفه میل کنید...
اسم من انار است ، و گاهى نار مى گویند. از من در قرآن مجید تعریف شده است . زادگاه اولیه من ایران مى باشد، ولى امروزه در بسیارى از کشورها کاشته مى شوم . طعم من گاهى ترش ، گاهى شیرین و گاهى ملس است . در اثر تربیت یک نوع انار بى هسته وجود دارد که پوست مغز و دانه هاى آن نرم و لطیف مى باشد. نوع شیرین من براى سینه و ریه نافع است ، ولى نوع ترش ‍ ما سینه را خشک مى کند، و براى مبتلایان به درد سینه و سرفه خوب نیست ، براى آنهایى که جگرشان گرم است ، هیچ میوه اى مناسب تر از نوع ترش ما نیست . مواد غذایى در ما کم است ، ولى تا بخواهید سرشار از ویتامین هاى آ - ب - ث و ئى هستیم و به قدرى آهن و فلزات مفید دیگر داریم که هضم ما را سنگین کرده ، و کمى نفاخ به نظر مى رسیم ، ولى این سنگینى و نفخ از نوع سایر میوهها نیست ، و به زودى پراکنده مى شود و یکى دیگر از مشخصات ما این است که آب ما سنگین تر از خوردن دانه هاى ما با هسته است ، چون مغز هسته ى دانه هاى ما خود کمى پائین است ، و پوست سخت آن روده ها را جارو مى کند، آب میوه ى من داراى قند - تانن و یک ماده ى مفید به نام کره ماناتین است که از دوستان کبد بوده ، و آن را پاک و در نتیجه رنگ رخساره را باز مى نماید، من به علت داشتن ویتامین هاى آ به رشد اطفال کمک مى کنم . به علت داشتن انواع ویتامین ((ب (( اعصاب را تقویت کرده ، آنها را محکم و شک و دودلى را از بین مى برم ، به علت داشتن ویتامین ب 6 ضد استفراغ بوده ، و درمان ویار زنان باردار هستم .
اگر خانمى هنگام آبستنى از من ، یا رب من زیاد بخورد، بزرگترین خدمت را به فرزند آینده خود کرده است ، زیرا من علاوه بر جلوگیرى از ویار و تقویت مادر و فرزند، به رشد آینده طفل هم کمک خواهم نمود. من به علت داشتن آهن و ویتامین هاى لازم ، خون ساز بوده و آن را اصلاح مى نمایم .
بهترین موقع خوردن من صبح ناشتا است . در موقع خوردن به من گلپر بزنید علاوه بر بوى مطبوع به هضم من هم کمک خواهد کرد.
من پیشاب را زیاد مى کنم ، غرایز جنسى را تقویت مى نمایم ، و درمان اسهال هم هستم . دانه هاى میوه ى جنگلى من که به ناردان معروف است ، در معالجه ى اسهال شهرت فراوان دارد. این دانه ها را در آب بجوشانید، و صاف کنید، و آب آن را نوش کنید تا اسهال بند آید و همچنین مى توانید کمى ناردان را با هم وزنش برنج و جو پوست کنده مخلوط کرده ، در آب بجوشانید و پس از صاف کردن تنقیه کنید و اثر آن را در معالجه اسهال ببینید. این دستور براى معالجه زخم معده و ورم روده ، نتایج عالى داده است .
رب من بهترین چاشنى براى فسنجان و خورش بامیه - آش انار و خوراک هاى دیگر است ، و به علت داشتن تانن و آهن ، رنگ آن ها را سیاه مى کند.
اگر این رب را با عسل مخلوط کنید، براى معالجه زخم بینى و بثورات جلدى مصرف آن از خارج مفید است .
خوردن آب میوه شیرین من با شکر و نشاسته براى معالجه سینه درد و سرفه توصیه شده است و مرا در موقع یرقان نیز تجویز کرده اند، و براى اصلاح سپرزنیز سودبخش مى باشم .
نگاه به دل پر خون من نکنید، تمام قسمت هاى درخت من مفیدند. پوست میوه - پوست ساقه و پوست ریشه من مصارف صنعتى و درمانى دارند و از گل من هم مى توان استفاده کرد.
پوست میوه ى من در رنگرزى و چرم سازى از قدیم به کار مى رفت ، و بهترین قالى هاى ایران را با آن رنگ مى کردند.
مضمضمه و نگاهداشتن آب میوه ى ترش من در دهان ، برفک و جوش هاى دهان را پاک مى کند و لثه را محکم مى نماید. میوه ى ترش من براى مبتلایان به زخم معده و روده خوب نیست و براى سرد مزاجان زیان بخش است ، و جاذبه ى کبد را کم مى کند، ولى در عوض میوه هاى شیرین و ملس من ، صفرا بر بوده و معده و کبد را تقویت کرده ، و درمان تب هاى صفراوى و یرقان و امراض جلدى است .
پوست ساقه و ریشه من داراى بیست و دو درصد تانن است ، و به علاوه از آن در صنعت داروسازى ، چهار ماده شیمیایى مى گیرند که همگى ضد کرم کدو مى باشد. شما مى توانید براى معالجه کرم کدو از پوست ، ریشه یا ساقه من مستقیما استفاده کنید، و به این منظور باید شصت گرم پوست ریشه ى تازه یا گرد خشک آن را گرفته ، شش ساعت در آب خیس نمایید (مقدار آب 750 گرم ) بعد آن را بجوشانید تا حجم آن تقریبا نیم لیتر شود، پس از صاف کردن ، آن را سه قسمت کندى و هر قسمت را به فاصله یک ساعت و نیم میل نمایید و پس از دو ساعت یک مسهل بخورید، و منتظر دفع کرم کدو باشید. مقدار مصرف براى اطفال یک ششم تا یک سوم میزان بالا مى باشد. ضمادى که با پختن پوست و هسته من تهیه نمایید، براى امراض جلدى مخصوصا اگزما مفید است و خارش از بین مى برد.
رب من جهت رفع خمارى مفید بوده ، و غم و غصه را تسکین مى دهد.
ناردان قابض تر از دانه هاى ما بوده ، جوشانده ى آن جهت محکم شدن لثه نافع تر است . جوشانده گل ما نیز جهت پیوره و خونریزى لثه تجویز شده است و سایر خواص آن مثل گلنار فارسى است که بعدا خود را معرفى خواهد کرد.